U bevindt zich hier: Voor speelotheken Vraag + Antwoord
UitleenToppers
Vraag + Antwoord
Tips
Website-ondersteuning

Bestuursleden werven? | Tips voor Gastspreker?  

Brede school ervaringen?

Vragen

Speelotheek de Flierefluit, Haulerwijk:
Wij hebben een vraag betreffende ervaring in een Brede School.
Sinds ongeveer 1 maand zitten wij in een splinternieuwe Brede School (met 2 scholen, peuterspeelzaal, jongerencentrum, bibliotheek en OuderKindZorg) met ons eigen ruimte.
Hoe gaan andere speel-o-theken om met bijvoorbeeld de scholen qua uitleen. Het gaat dan vooral om hoeveel vraag je voor een abonnement of gebruiken jullie een ander handig systeem? De ervaring leert dat de scholen wel willen lenen maar dat wij dat zelf toch moeten stimuleren anders komen ze (toch) niet.
Maar het gaat ook om het algemeen in een Brede School.

Waar loop je tegen aan en wat zijn handige tips.


Speelotheek 't Leenlotje, Terheijden:
Ons huidige onderkomen staat op de nominatie om gesloopt te worden.
De gemeente is bezig met plannen voor een Brede School. Wij worden wel meegenomen in de plannen, maar vragen ons ernstig af of we daadwerkelijk een plekje krijgen in zo'n nieuw duur gebouw.

Wie heeft er ervaring met een dergelijke situatie en wat zijn de stappen die wij kunnen zetten om gewaarborgd te zijn van een onderkomen in deze Brede School?


Antwoord

Speelotheek 'Simsalabim', Harderwijk:
Voor de 4e keer inmiddels lenen wij speelgoed uit aaneen lagere school voor de onderbouw.
De kosten hiervan zijn €60,- voor 40 stuks speelgoed voor 4 weken. Op zich loopt het goed , alleen zijn de kosten voor vermissing en beschadiging wel hoger dan bij de gewone uitleen. Wel worden die boetes heel netjes betaald.
Wij zijn er wel tevreden mee op deze manier.


Antwoord

Speelotheek De Speeldoos, Haarlem:
De Speeldoos zou worden opgenomen in een Brede School. De school staat er inmiddels, maar het vermoeden rijst dat de speelotheek vergeten is. (De welzijnsorganisatie waaronder de speeldoos viel is faiiliet en overgenomen door een andere welzijnsorg. de speelotheken zijn bij de overname waarschijnlijk vergeten) Mijn tip is dan ook: zorg dat je gezien en gehoord wordt. Probeer er achter te komen welke ambtenaar zich met de brede school bezig houdt. Vraag inspraaktijd aan bij "commissie samenleving" bij de Gemeente. Schrijf of email politieke fracties in je gemeente. Bij de Vereniging speelotheken Nederland kan je voorbeeldbrieven aanvragen. Succes!Antwoord

Speelotheek Reuzekeus, Krimpen a.d. IJssel:
wij hebben het ook lang geprobeerd om uit te lenen. Dit lukte niet. We vroegen euro 27 voor 9 stuks per 3 weken. (dit is het dubbele van normaal) en nog variabele kosten. wat we nu gaan doen: spelkisten voor de kleutergroepen met 10 spelen erin. Deze worden gratis 1 keer per jaar 6 weken uitgeleend. Daarvoor terug vragen we pr inspanning: stickers, folders, kleurplaten uitdelen, stukje in de schoolkrant en op de site. Nu hopen we meer leden te krijgen en ook dat de scholen een lidmaatschap nemen. Wat we wel uit het verleden weten is dat er minder goed op het speelgoed / spel gelet wordt. Dus sneller schade / vermissingen. Graag kom ik in contact met anderen die hier ook ervaring / mee bezig zijn.